rullrån

Glutenfria rullrån
150g smör
1 ägg
1 1/2  dl strösocker
1 1/2  dl mjöl (använder finax röda)
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl grädde + 1 dl mjöl

* smält fetter och låt svalna
* rör samman socker och ägg
* blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och sikta ner i äggsmeten
* rör ner fettet och sist grädde och mjölk
* blanda väl och låt svälla i 30 min.

* lägg ca  1msk i järnet och grädda till önskad färg, märkte dock att
dom inte stelnade så bra när de blev för ljusa.

hönökaka nr 2

Hönökaka 250º 6-8 min
  250 g margarin
  4 dl vatten
  1 msk fiberhusk
  100 g jäst
  1 1 /2 dl mjölk
  1 1/2 dl socker
  1 tsk salt
   ca 1 kg mjöl (använder finas röda och tog en karton + en dutt :o)

  * värm margarin, vatten, mjölk och husk till 37º.
  * smula jästen i bunken och häll vätskan över och rör tills jästen löst
sig.
  * blanda i mjöl, socker och salt och kör 8-10 min
  * jäs 30 min i bunke
  * klicka ut på bakplåtspapper, platta till med mjölad hand och kavla med
kruskavel.
  * låt jäsa 30 min under handuk, nagga i  kakorna med gaffel och grädda
mitt i ugnen 250º i 6-8 min

  jag fick 10 st normalstora kakor

hönökaka

OBS med Leilas mjölmix!


Hönökaka Ugn: 250°

Det här behövs till 4 st:

1 pkt jäst (50 g)
5 dl vatten
1/2 dl smält eller flytande fett (50 g)
 1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
14-15 dl glutenfri mjölmix (med reservation om du använder annan mix än Lailas)
1 tsk bakpulver
Till pensling: 1 1/2 msk flytande fett

Gör så här: 1. Smula jästen, värm vattnet med fettet till 37° och lös upp jästen, använd först bara någon deciliter av degspadet och häll på resten när jästen är löst.
2. Tillsätt sirap, salt och ungefär 12 dl av mixen blandad med bakpulvret.
3. Arbeta degen rejält (5 min i maskin) och låt den jäsa övertäckt i ca 20 minuter. Tillsätt resten av mjölmixen medan du arbetar samman degen efter jäsningen.
 4. Strö ytterst lite mjölmix på bakbordet och lägg upp degen. Dela den i fyra delar och forma runda bullar. Kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor och lägg dem på plåt.
5. Nagga med brödnagg eller gaffel och låt jäsa under bakduk i 25-30 minuter.
6. Pensla brödkakorna och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Låt kallna på galler under duk och frys in det som inte går åt direkt.


naan bröd

Naan bröd
6 st
7 1/2 dl mjölmix
1tsk fiberhusk
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell youghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Lägg mjölmixen i en bunke
Ljumma mjölken.
Vispa upp ägget lätt i en egen skål och blanda väl med youghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst , fiberhusk och 1/2 dl av mjölken.
Häll blandningen över mjölet och blanda ordentligt
Häll i mjölken litet i taget och börja knåda. Fortsätt tills du har en mjuk deg som är lätt att arbeta.( i verkligheten blir den lite blöt och kletig)

-Pensla degen med litet olja, täck över degen med plastfolie och låt jäsa ca 2  timmar. 
Sätt ugnen på grill och högsta värme. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar.
-Knåda degen och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka. Gör dom ganska tunna dom jäser upp ganska mycket i ugnen. Lägg två kakor på varje plåt. Låt kakorna jäsa 20 minuter under plastfolie
-Pensla kakorna snabbt med litet vatten.
ALT1
Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda kakorna 2-3 minuter på varje sida.
ALT2
stek brödet i stekpannan precis som man gör med tunnbrödet.

själv har jag valt att steka i stekpannan och har även provat att smaksätta det med färsk basilika vilket inte blev så tokit men jag tittade på naan bröden som säljs på coop och dom har smaksatt med bla koriander men även vitlök så det kanske vore nåt att testa....

gör man lite tjockare bröd jäser dom upp så mycket att jag tycker man kan använda dom som pitabröd. Första gången gjorde jag dom lite för tjocka och tycker dom blev som ciabatta bröd väldigt gott....lite trist färg dock..

friterade äpplen

4 normalstora äpplen
citronjuice
0,5 dl socker
1 msk kanel

frityrsmet
 1 äggula
1 msk socker
 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk

1 dl maizena majsstärkelse


ta bort kärnhus och skiva äpplena, Droppa över lite citronsaft
Rör samman socker och äggula
tillsätt grädde och mjölk
tillsätt maizena och rör kraftigt så att det inte blir klumpar
rör äggvitan till hårtskum och blanda ner försiktigt.
doppa äppelskivorna i fritysmeten och doppa ner i olljan tills dom fått en gyllenbrun färg.
låt rinna av på hushållspapper och doppa/rulla sedan i bladning av socker och kanel.

temperaturen på oljan bör ligga mellan 170-180 º kolla gärna med en termometer eller prova med en bitt vitt bröd som ska bli gyllenbrun på en minut

istället för socker och kanel kan man strö över salt vilket blev fantasktiskt gott! det ska tydligen vara gott tillsammans med et glas vitt vin har dock inte provat det men med socker och kanel passade det mkt bra till vanlig vaniljglass


sirapslimpa

Waxholmslimpa 175º

½ liter filmjölk
1 dl mörk sirap
5 dl Finax grova mjölmix
5dl Finax fina mjölmix
1 ½  tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
1-2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
3 msk lingonsylt

Blanda allt till en smet och häll i en "mjölad" brödform som rymmer ca 2 liter.
Grädda i nedre delen av  ugnen i 175-200 grader ca 1 timma.
Låt brödet svalna några minuter innan det stjälps upp och äts.

Den här limpan blir väldigt, väldigt god


småfranska

Småfranska   225º

50 g jäst
5 dl vätska (filmjölk eller mjölk eller en blandning av vatten och mjölk)
3 dl havregryn finns 100% glutenfritt
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
50 g smält margarin (eller olja)
7-8 dl glutenfri mix Finax röda

1. Smält margarinet, häll i vätskan och värm upp rejält. Häll det över
havregrynen och fiberhusken och låt det stå och svälla tills vätskan är
fingervarm. Rör då ner jästen, samt den glutenfria mixen. 
2. Arbeta degen med elvisp några minuter. Den ska vara som tjock smet men inte fast. Tillsätt med vätska om det behövs. Blir lätt för fast om man bara använder filmjölk.
3.Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av ett par skedar. Om man vill
kan man platta till dem lite med vattensköljd hand.
4.Låt bullarna jäsa 30-45 minuter utan bakduk och grädda dem sedan mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225 grader.


De här bullarna blir väldigt goda och både ser ut och smakar som "vanligt"bröd.


tunnbröd

Stekpannebröd

6 dl filmjölk eller mild yoghurt
1,5 dl sirap
5 tsk bakpulver
2 tsk salt
1,1 kg Finax mjölmix (röd)

1. Blanda alla ingredienser i en assistent och kör tills degen inte är kladdig.
Låt degen vila 5-10 min. Har man ingen assistent går det bra med elvisp (låg
hastighet). Utan någon form av elektrisk apparat är det svårt eftersom degen
blir väldigt kladdig, ibland kan man behöva tillsätta något mera mjöl, gör
det vid utkavlingen i så fall...för mycket mjöl ger torrt bröd dock.
2. Knåda degen och dela i mindre bitar som kavlas ut med kruskavel på mjölat bakbord.

3. Grädda i torr stekpanna (OBS inget fett) eller direkt på den största spisplattan tills det fått önskad färg

Ett  tips är att byta ut hälften av mjölet till en grovare variant så
får man med lite fibrer också.

jag brukar kavla en del bitar väldigt tunnt så att det blir som hårt tunnbröd och det blir väldigt gott...väldigt skört dock. har även provat att göra tunnbrödkorgar vilket går alldeles utmärkt.


blåbärsbakelser

Blåbärsbakelser:

250 g krossade digestive kex 
(jag använder de vanliga kexen och det går lika bra.)
100 g smält smör
3 msk socker
1 ask philladelphia ost
4-41/2 dl grädde
1 kkp florsocker
1 msk vanilj socker
1 påse blåbärssoppa
blåbär till garnering


Krossa kexen och blanda med smält smör (det blir smuligt och ska vara så det ska EJ bli en smet)
klicka ca 1 msk i form (gärna aluminiumformar.)
vispa grädden och blanda med osten och sockret.
klicka ovanpå kaksmulorna så mycket som du önskar.
Koka upp blåbärssoppan, låt svalna och ringla över, garnera med blåbär.
Går utmärkt att frysa och är goda att äta lite halvtinade


marängtårta

Marängtårta 175º

Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 dl strösocker
5 msk mjölk
125 g smält smör eller margarin
1.5 dl mix (använder finax röda)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk husk
Marängen:
3 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker

Toppas med:
50 g hackad mandel (inga småsmulor)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
1 skivad banan eller annan valfri frukt/bär

smör eller margarin och lite mjöl till formen

Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret pösigt.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda samman mjöl, bakpulver, husk och blanda ner det försiktigt i smeten.
Smöra och mjöla en ugnspanna eller en bakplåt med en liten kant och bred ut smeten tunt.
Vispa äggvitor, strösocker och vanillinsocker hårt.
Bred ut marängsmeten försiktigt ovanpå sockerkakssmeten. Bred inte ut smeten ända ut så sockerkakssmeten täcks helt, utan lämna en knapp centimeter runt om. Marängen kommer att glida över ändå.
Toppa marängen med den hackade mandeln.
Grädda kakan i 175 °C i ca 20 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna lite, dela den på hälften och ta upp delarna ur pannan/plåten och lägg den ena delen på ett serveringsfat.
När kakan är kall bred ut den vispade grädden, lägg på den frukt/bär och lägg till sist på den andra halvan av kakan.
NJUT!
Tårtan smakar bäst om den får stå några timmar i kylen innan man äter den.

Tips
Själv gjorde jag 2 st bottnar så lade jag dom på varandra så det blev en stor tårta, fick dock dela den för att få loss den bra ur formen, Vispade  5 dl grädde och la emellan med mandarinklyftor, hade även grädde ovanpå med hallon och nektarinen som garnering, såg jättefrächt ut och grädden döljer ju även skarven :o)
Smaksätt gärna tårtan med andra saker än banan, det går även att bara ha grädde emellan.


vaniljkaka nr 2

Astils Solskenska 175º
Ingredienser:
3 st ägg
3 dl socker
3 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk husk
1 dl kokande vatten

Fyllning:
125 g margarin eller smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Garnering:
1 msk florsocker

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker
2. Rör i mjöl, husk, bakpulver och vatten
3. Grädda direkt i 175 grader nedre delan av ugnen i 40 minuter
4. Gör fyllning: Koka smör och mjölk häftigt i 2 minuter.
5. Rör i vaniljsocker
6. Dela kakan mitt i när den kallnat
7. Dränk insidan på bottnarna med vaniljmjölken. Lägg samman.
8. Strö florsocker på

låt stå ngr timmar helst till dagen efter

vaniljkaka

Vaniljkaka 175º
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3½ dl mjölmix
1½ tsk bakpulver
1 tsk husk
1 dl vaniljvisp

Sätt ugnen på 175 º
Smörj och mjöla en bakform som rymmer ca 1½ liter.
Rör matfettet och sockret vitt och pösigt.
Tillsätt därefter äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje ägg.
Sikta ner mjölet blandat med bakpulver och husk. Tillsätt sist vaniljvispen och rör varsamt smeten slät.
Häll smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.
Låt den nygräddade kakan svalna en stund innan den stjälps upp för att kallna.

Dela den kalla kakan i 2 bottnar.
Smält 125 g margarin, häll i 1 dl mjölk. Låt detta koka ca 2 minuter. Ta bort kastrullen från värmen.
Vispa ner 4 msk vaniljsocker.
Häll detta över de båda bottnarna och lägg sedan ihop kakan igen.
Njut den dagen efter!!


mazarinmuffins

Mazarinmuffins ca 15 st 200º

250g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl mjölmix
1 tsk bakpulver
1 tsk inte fullt! fiberhusk


1. Riv mandelmassan grovt och rör samman med smör och socker.
2. tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning
3. Blanda samman mjöl, bakpulver och fiberhusk, rör ner detta i smeten
4. fördela i formar och grädda mitt i ugnen 200º ca 15 min eller tills de fått fin färg och verkar torra. Låt kallna
5. Rör ut florsocker i vatten till en jämn smet och glasera kakorna


(De är dock gudomligt goda även utan glasering.)


färsbiffar med gräddig tomatsås

Färsbiffar med gräddig tomatsås

400g köttfärs

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 1/2 msk potatismjöl

1 dl mjölk
1 burk krossade tomater (400g)

1 dl matlagningsgrädde

1.blanda färsen med salt, peppar, potatismjöl och mjölk. forma till 4 stora biffar

2. stek biffarna i ca 5 min

3. blanda tomater, grädde och låt puttra med biffarna 3-4 min

4. servera med hackad gräslök eller rödlök 

*är ett måste ,det gör hela rätten*

att låta bli kryddor och bara ha i 1 msk  (inte fullt) aromat blir väldigt gott.


laxpasta

Laxpasta 

800g lax, går även bra med röding, regnbåge etc

1 dl vatten

3 msk koncentrerad hummerfond

1 dl crème fraiche

2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk fransk senap

1 knippe dill

3 msk rom

1. Skär fisken i mindre bitar

2. Blanda vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap.

3. Koka ihop något

4. Lägg i fiskbitarna och sjud under lock ca 10 min

5. Hacka dillen fint och rör ner i grytan. blanda i rommen och smaka av med salt och peppar. låt koka upp.


Jag brukar koka pasta och gratinera i ugnen med ost som limekycklingen nedan och det blir jättegott


lasange

Lasange 225  
Semper glutenfria lasange plattor

köttfärsröra:4 port
2 gula lökar
1 st vitlöksklyfta
1 msk olja eller margarin
250g färs
400 g krossade tomater
1 st buljongtärning 
1/2 tsk salt
1 krm svart eller vitpeppar
1/2 tsk basilika
1/2 tsk timjan

Skala och finhacka löken och vitlöken, fräs dem mjuka i matfettet. Öka värmen och tillsätt färsen. Bryn den lätt till den blir grynig. Häll i tomaterna och koka upp röran. Lägg i buljongtärningen, salt och peppar. Koka under locka på svag värme15-20 min. Smula sönder örtkryddorna och tillsätt dem mot slutet


Ostsås:Gör gärna 1 1/2 sats
3 dl mjölk
1 1/2 msk majsstärkelse maizena
2 dl riven ost (gärna lite starkare smak)
2 krm paprika pulver (kan uteslutas)
salt
svartpeppar
Blanda kall mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning. Tillsätt osten och låt den smälta. Rör så att den inte fastnar i botten, smaksätt med paprikapulver, salt och peppar

Varva röra, såsen och plattor i en form. Börja och avsluta med röra och riv gärna lite extra ost på toppen.
Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 20 min.


//För en snabbare variant köp Ica:s krossade tomater med basilika smak, behöver bara röras ihop med köttfärsen men smakar minst lika bra som om man tillsätter kryddorna själv. Jag brukar ibland blanda krossade tomater med basilika och krossade tomater med vitlök vilket blir väldigt gott.//


kycklingryta med pasta

Kycklinggryta med Lime 4 port 225º

ca 280 g glutenfri spagetti 
(semper äggtagliatelle blir superbra ta då drygt 1 påse)

Kyckling grytan:
2 kyckling filéer ca 400g
1 gul lök
2 msk margarin eller smör
1 dl vitt vin ev matl vin eller "torr" cider
1 1/2 dl hönsbuljong (tärning + vatten) kolla buljongen
1 msk mjöl
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1krm peppar
1-2 tsk limesaft
1-2 dl riven ost ("gratella" gratängost passar bra)


Koka pastan och låt den rinna av
koka buljongen 
skala och hacka löken. Smält en msk matfett i en gryta.
Fräs löken lätt. Tillsätt vin och buljong, koka upp och lägg i kycklingfiléerna, låt småkoka i ca 10 min.
Ta upp köttet och sila buljongen. 
Smält resten av matfettet i grytan. 
Strö över mjölet och rör tills mjölet fått en gyllenbrun färg. 
Späd med buljongen, låt koka i 2-3 min.
Tillsätt grädden, koka upp.
Smaksätt med salt, peppar och limesaft.
Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg dem i såsen. 
Lägg spagettin i en ring i en lätt smord form.
Häll såsen i mitten. Strö på riven ost. 
Gratinera i 225º ca 10 min. 
Servera ur formen med en blandad sallad till


Tips:
Går lika bra att använda en färdig grillad kyckling. 
Eller att ugnsteka en hel kyckling innan och använda kött från både bröst och ben/lår.
Gör gärna dubbel sats av såsen, det blir lätt för lite annars.
När man rör ut mjölet i det smälta fettet kan man tillsätta en nypa salt så klumpar det sig inte så lätt.


Välkommen till min nya blogg!

Här har jag tänkt samla lite olika glutenfria recept.

Ser det lite som en utmaning att försöka göra om olika recept från "vanliga" till glutenfria....ibland blir det bra men lika ofta dåligt framförallt när det gäller matbröd men skam den som ger sig..

recepten här är bara sånt jag tycker blir bra dock

jag använder Finax röda mix till allt, Använder man en annan mix kan man behöva justera mjölmängden lite

Skicka gärna recept om du har är alltid kul att prova nåt nytt [email protected]

/marie

RSS 2.0