marängtårta
Marängtårta 175º
Sockerkaksbotten:
3 äggulor
1 dl strösocker
5 msk mjölk
125 g smält smör eller margarin
1.5 dl mix (använder finax röda)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk husk
Marängen:
3 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
Toppas med:
50 g hackad mandel (inga småsmulor)
Fyllning:
3 dl vispad grädde
1 skivad banan eller annan valfri frukt/bär
smör eller margarin och lite mjöl till formen
Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret pösigt.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda samman mjöl, bakpulver, husk och blanda ner det försiktigt i smeten.
Smöra och mjöla en ugnspanna eller en bakplåt med en liten kant och bred ut smeten tunt.
Vispa äggvitor, strösocker och vanillinsocker hårt.
Bred ut marängsmeten försiktigt ovanpå sockerkakssmeten. Bred inte ut smeten ända ut så sockerkakssmeten täcks helt, utan lämna en knapp centimeter runt om. Marängen kommer att glida över ändå.
Toppa marängen med den hackade mandeln.
Grädda kakan i 175 °C i ca 20 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna lite, dela den på hälften och ta upp delarna ur pannan/plåten och lägg den ena delen på ett serveringsfat.
När kakan är kall bred ut den vispade grädden, lägg på den frukt/bär och lägg till sist på den andra halvan av kakan.
NJUT!
Tårtan smakar bäst om den får stå några timmar i kylen innan man äter den.
Tips
Själv gjorde jag 2 st bottnar så lade jag dom på varandra så det blev en stor tårta, fick dock dela den för att få loss den bra ur formen, Vispade 5 dl grädde och la emellan med mandarinklyftor, hade även grädde ovanpå med hallon och nektarinen som garnering, såg jättefrächt ut och grädden döljer ju även skarven :o)
Smaksätt gärna tårtan med andra saker än banan, det går även att bara ha grädde emellan.