hönökaka
OBS med Leilas mjölmix!
Hönökaka Ugn: 250°
Det här behövs till 4 st:
1 pkt jäst (50 g)
5 dl vatten
1/2 dl smält eller flytande fett (50 g)
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
14-15 dl glutenfri mjölmix (med reservation om du använder annan mix än Lailas)
1 tsk bakpulver
Till pensling: 1 1/2 msk flytande fett
Gör så här: 1. Smula jästen, värm vattnet med fettet till 37° och lös upp jästen, använd först bara någon deciliter av degspadet och häll på resten när jästen är löst.
2. Tillsätt sirap, salt och ungefär 12 dl av mixen blandad med bakpulvret.
3. Arbeta degen rejält (5 min i maskin) och låt den jäsa övertäckt i ca 20 minuter. Tillsätt resten av mjölmixen medan du arbetar samman degen efter jäsningen.
4. Strö ytterst lite mjölmix på bakbordet och lägg upp degen. Dela den i fyra delar och forma runda bullar. Kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor och lägg dem på plåt.
5. Nagga med brödnagg eller gaffel och låt jäsa under bakduk i 25-30 minuter.
6. Pensla brödkakorna och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Låt kallna på galler under duk och frys in det som inte går åt direkt.